Rødkittost

Rødkittost

Rødkittost er ost som modnes med rødkitt. Kitt er en blanding av bakteriergjær og melkesopp som vokser på overflaten av en del oster under modningen. Hvis denne kulturen domineres av bakterien Brevibacterium linens, kalles den rødkitt. Rødkittostene er de mest kjente av kittmodnete oster, og de karakteriseres av rødoransje skorpe og sterk duft, men mild smak. De er gjerne myke eller halvfaste. For at rødkittbakterien skal vokse og utvikle skorpe på osten, må overflaten vaskes i en saltvannsoppløsning.

Munkeby

Munkeby

Produseres hos Munkeby Mariakloster i Levanger, Trødelag.

Kjennere setter pris på dens konsistens og fine aroma som skiller den fra Brie. Skorpen, som er fin og glatt, blir daglig vasket for hånd i en fem-seks ukers modningsperiode. Osten blir kjellerlagret på granplanker og vendes daglig. Ettersom den modnes får den derved et særpreg og en smak som forfører selv den mest kresne gane.

Taleggio DOP

Taleggio DOP

Dette er en klassisk Taleggio laget utelukkende av pasteurisert kumelk. Den er fast og jevn i tekstur, med en farge som spenner fra hvit til strågul. Utsiden er rosenfarget. Smaken er søt, smøraktig og duftende med ett snev av syre.

Morbier

Morbier

En halvfast kumelksost. Tradisjonelt ble denne osten produsert i to omganger. Først av kveldsmelk, så av morgenmelk. Lagene ble adskilt med ett tynt lag aske. Det blir fortsatt lagt ett askelag midt i osten, men mest for å etterligne orginalen. Osten er delikat med enkelte spredte hull. Produsert i Jura av de samme som produserer Comté. 

Pyrenees Bethmale Chevré

Pyrenees Bethmale Chevré

En mild, rund og fin geitost for den sarte gane. En god «nybegynner ost». Kremet og myk konsistens.

Konrad

Konrad

Myk upasteurisert kumelksost vasket med Stout øl fra Lervig Bryggeri. Laget i Stavanger sentrum av Lise v/Stavanger Ysteri. Melken blir levert fra Kolbjørn Anda på Leikvoll Økologiske Gard om morgenen og går direkte i ystekaret og prosessert til ost samme dag.

Denne osten vant en velfortjent gullmedalje i oste NM 2021.

Mont D´or

Mont D´or

Mont D´Or er en bløt rødkittost med en lett saltvasket skorpe, den har ikke den tradisjonelle rødlige fargen som andre kittoster får. Produsert i Jurafjellene nær grensen mellom Frankrike og Sveits. 

Det er en unik og enormt smakfull ost som kun selges på vinterhalvåret. Den er laget av «vintermelken» som ellers lager Comté og Gruyer. 

Osten er kjent for sin karakteristiske emballasje i form av trebokser av gran. Modnes ved 15 grader i 3 uker før den legges i bokser og modnes videre i minimum 4 uker. 

Den spises ofte oppvarmet (180grader i 25 min, pakk boksen inn i aluminium), og blir da helt rennende. Nytes gjerne med en god Chardonnay fra Jura-området.